Pàgina d'inici > Angúnies, Protodoctors, Xurumbels > ECDPSVB (n): Gestació ectòpica

ECDPSVB (n): Gestació ectòpica

Aprofitant l’avinentesa que ens ocupa i ens fa feliços des de fa uns mesos, encetem una nova temporada de les increíbles i certes aventures del Prof. Stanislav von Baggins. Aquesta temporada ens centrarem (o al menys intentarem centrar-nos) en problemas ginecològics. Assumeixo que tots estem familiriaritzats amb el blue waffle.

Comencem doncs amb l’apassionant i poc explotat tema de les gestacions ectòpiques. Començarem amb una petita explicació anatòmica, que podeu seguir en el següent esquema.

Contràriament al que es creu, la fecundació entre l’òvul i l’espermatozou no es produeix a la matriu, sino a les banyes de la matriu (en l’espècie humana, anomenades “trompes de Falopi”, que no Farlopi). Un cop fecundat l’òvul, l’embrió comença a dividir-se, mentre uns pèls, anomenats cilis, presents a la paret de la banya de la matriu, el van empenyent cap a la matriu. Un cop hi arriba, l’embrió segrega unes substàncies que desfan una zona de la paret de la matriu, hi fa un forat i s’hi adhereix. Aquest procés s’anomena nidació i fa que la resta de la gestació, l’embrió no es desenvolupi dins de la llum de la matriu, sino realment inclòs dins la seva paret.

Doncs bé, si la trompa de Falopi es fa estreta per qualsevol causa (traumatismes, tumors que envaeixen la llum de la trompa, infeccions o inflamacions, etc.), els espermatozous podràn pujar per la trompa per anar a buscar l’òvul, però, un cop fecundat, l’embriò no podrà passar. Una causa molt freqüent són les infeccions per Chlamydia, que es tracten amb antibiòtics de forma fàcil, però que deixen una “cicatriu” a la trompa de Falopi, i la deixen més estreta. S’esdevé meravellosament l’embaràs ectòpic, que no és més que una gestació a fora de la matriu. Passa això:

I n’hi han de molts tipus, depenent de la localització de la nidació de l’embrió.

Evidentment, us poso imatges reals, que per això estem aquí:

 

La resolució d’aquests processos passa quasi sempre per una laparotomía (obertura de la cavitat abdominal) i una extirpació del fetus, amb o sense extirpació de la matriu i/o els ovaris. Primer us poso una simulació, perquè entengueu com se fa:

I un video d’una cirurgia real:

En alguns casos, l’embaràs és totalment normal i no es detecta fins a la primera ecografia o, en el pitjor dels casos, si no es fan ecografies, en el moment del part, quan és mortal en un 95% dels casos, ja que no hi ha cap paret muscular que pugui expulsar el fetus.

Anuncis
 1. Novembre 14, 2012 a les 5:41 pm

  Bentornat, Professor Stanislav von Baggins!!! Trobàvem a faltar els teus posts didàctics, científicament acurats i tremendament fastigosos.

  He de dir que sóc una privilegiada, ja que el Professor ja m’havia instruït alguna vegada sobre el tema. Deixo a la vostra imaginació en quins moments m’explica aquest tipus de coses.

 2. Novembre 15, 2012 a les 2:11 am

 3. txals
  Novembre 15, 2012 a les 10:42 am

  Interessant. Com per passar-li a la dona quan està prenyada …

  • txals
   Novembre 15, 2012 a les 10:43 am

   Potser el descobridor s’anima? XD

   • Novembre 15, 2012 a les 11:46 am

    Si no ho tinc mal entès, tot plegat ha estat idea del Descobridor XD

 4. txals
  Novembre 15, 2012 a les 10:42 am

  Em pregunto si el fetus es podría extreure per cesària si finalment l’embaràs és normal…

 5. eldescobridor
  Novembre 15, 2012 a les 12:30 pm

  Donc no crec que ho passi a la senyora, sincerament!
  El descobridor va suggerir un altre anormalitat, el “Fetus in Fetu”. Convido al Pf. Stanislav Von Baggins a esplaiar-se en l’apassionant tema, o a la resta a buscar imatges de “Fetus in Fetu” o “parasitic twin”. Bon profit!

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: